Prometheus logo
linkerzijde




9 december 2010 - BOON

Wie kan de klank van het leven, van het volk, van de straat van Louis Paul Boon beter muzikaal verwoorden dan Antje de Boeck samen met muzikant Rony Verbiest?
Waarom ? Gewoon!  Om het ongewone talent van Louis Paul Boon, om het gewone bijzonder te maken. Boon is de
intellectuele dwarse stem van iedereen. Alles kruist zijn pad. Het schone en het lelijke: het is wat het werkelijk is.
 Antje krijgt op haar zestiende verjaardag het boek “ Mijn kleine Oorlog “ cadeau. Dit is het begin van een rode draad in haar visie op de samenleving. In zowat iedere eigen productie citeert Antje uit Boon alsof het van haar was.
De idee om BOON te maken is zo gegroeid. Antje brengt deze voorstelling met Rony Verbiest, zoon van
fabrieksarbeider – accordeonist – cafébaas Michel Verbiest.
Zo geven zij de voorliefde van Louis Paul Boon voor de musette en het levenslied op een unieke, doorleefde manier vorm.

Twee opmerkelijke artiesten bouwen een voorstelling rond de figuur Boon en zijn leven, met tonnen sfeer. Het verhaal wordt gebracht door Antje De Boeck, De muziek wordt gespeeld door Rony Verbiest. Zijn muziek komt uit het café achter de hoek, uit de hele wereld, uit de jazz….Mooie, pittige, aanstekende muziek, als begeleiding van het verhaal.
Een voorstelling vanuit het hart, met een juiste dosis kwinkslagen. Een programma waarin de accordeon met bravoure balanceert tussen zijn volkse wortels en de recentere toeëigening door de zogenaamde 'hoogdrempelige kunsten'. Iedereen kent de schrijver Louis Paul Boon: gewaagd, controversieel, maar keigoed in het verhalen van het dagelijks leven in de vorige eeuw. Info: www.uitinvlaanderen.be


Louis Paul Boon 1912-1979.
Bekende werken:1943 De voorstad groeit; 1953 De Kapellekensbaan; 1955  Menuet; 1955  Wapenbroeders; 1957 De bende van Jan de Lichte.
Toegekende prijzen: * 1942 Leo J. Krynprijs voor De voorstad groeit; * 1957 Henriette Roland Holst-prijs voor "De kleine Eva uit de kromme Bijlstraat"; * 1966 Constantijn Huygensprijs voor zijn  gehele oeuvre; * 1972  Multatuliprijs voor Pieter Daens of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht.

Antje De Boeck (1964) kwam voor het eerst op televisie met 't Bolleken in 1988. Daarna werd ze gevraagd voor veel andere films en televisieseries. Een hoofdrol speelde Antje De Boeck in de films Daens (als Nette) en Manneken Pis (als wattman Jeanne). Daens werd genomineerd voor een Oscar als beste buitenlandse film. Ze leverde ook opgemerkte bijdragen aan Stille Waters, Terug naar Oosterdonk, Kulderzipken en Windkracht 10.
Daarnaast is De Boeck vooral ook in het theater actief. Met Theater De Korre speelde ze in onder andere Colometa en De Kapellekensbaan en regisseerde ze Het Luizengevecht. Met De Tijd speelde ze in Zomergasten, 4 zusters, Emilia Galotti en Peter Handke en de wolf.
In 2007 speelde ze met theater Malpertuis in Mevrouw Appelfeld naast Chris Lomme.
Met haar man Rony Verbiest was ze te zien in Anna. Ook met haar man en Jef Neve speelde ze in het voorjaar van 2009 in Tom Waits until Spring. In 2009 en 2010 stond ze aan de zijde van Rony Verbiest, Lady Angelina en Roland op het podium met het muziekprogramma ‘Simple Truth’. In 2010 staat De Boeck weer op de planken met theatergroep Fast Forward. In ‘Dossier: Ronald Akkerman’ vertolkte ze de rol van een wijkverpleegster die worstelt met haar gevoelens na het overlijden van een terminale patiënt, gespeeld door Peter Schoenaerts. En nu BOON!

Rony Verbiest (1956) heeft de liefde voor de accordeon meegekregen van vader Michel. Al op zesjarige leeftijd stond Rony Verbiest op de planken van het bekende café De Accordeonist dat gerund werd door zijn vader.
Het was het begin van een creatieve muzikale carrière waarin accordeons, drums en saxofoons centraal stonden. Hij raakt op jonge leeftijd in de ban van de jazz, laat de accordeon staan en studeert saxofoon en slagwerk. Later ging Verbiest naar de conservatoria van Gent en Brussel en onderscheidde zich daar in slagwerk, saxofoon en kamermuziek. Tijdens zijn studies wordt hij geëngageerd als saxofonist bij de Koninklijke Kapel van de Luchtmacht en de Koninklijke Militaire Kapel van de Gidsen.
Snel echter raakte Rony Verbiest in de ban van de jazzmuziek en wordt hij een gevestigde naam in de Belgische jazzwereld. hij musiceerde in allerlei jazzformaties en bigbands. Daarnaast verleende hij zijn medewerking aan optredens van Johan Verminnen, is hij lid van de ‘Johan Verminnen’-groep en is hij vaste begeleider van Jo Lemaire. Eveneens ontwikkelde Rony Verbiest zijn eigen muziek op accordeon. Zo mengt hij in zijn muziek de traditionele musette met invloeden uit de moderne jazz, klassieke muziek en volksmuziek en uiteraard ook de verleidelijke Argentijnse tango.